leren eten doe je zo

Leren eten doe je zo..

leren eten doe je zo little lunni

Het is begonnen, het geklieder en geknoei tijdens het eten. Niet alleen het gezichtje van je baby zit onder de groentepap of fruitpap, maar ook de muur, de kinderstoel, het haar, de kledij en als je geluk hebt ook de kledij van de rest van het gezin.
Zodra je kindje geïnteresseerd is in het lepeltje, geeft dat aan dat hij/zij er klaar voor is om zelfstandig te leren eten. Het lijkt simpel, maar een lepel naar de mond brengen zonder onderweg het eten te verliezen is echt heel moeilijk!

Spelen met eten
Stel je erop in dat je kindje in eerste instantie vooral met zijn eten zal spelen. Hij zal er met zijn vingers in graaien en kneden, eten over zijn stoel smeren, ermee gooien en nog zoveel meer. Al snel heb je de neiging om in te grijpen maar maak je daar niet te druk om, zo leert je kindje namelijk hoe eten aanvoelt en hij raakt vanzelf dit spelletje wel beu.

Hou de schade beperkt
Om te voorkomen dat alles binnen een straal van een meter rondom je kindje besmeurd raakt met eten, inclusief hemzelf, neem je best een aantal voorzorgsmaatregelen. Doe je kindje een grote slab om, leg een krant of een stuk plastiek onder de kinderstoel, zet de stoel niet in de buurt van muren of gordijnen en trek zelf niet je mooiste kleren aan of doe een keukenschort aan.

Gebruik aangepast bestek

NumNum lepeltjes baby leren eten doe je zo little lunniDe eerste stap om je kleintje zelf te leren eten doe je met de nieuwe NumNum lepeltjes die al vanaf 6 maanden te gebruiken zijn (terug te vinden in onze shop). De kop van de lepel is plat waardoor het opscheppen van eten veel makkelijker gaat en het eten valt er onderweg niet af. Het blauwe lepeltje heeft een geribbelde structuur en is ideaal om mee te starten voor wat dunner voedsel zoals een gemixte fruitpap of een yoghurt. De oranje lepel heeft een open kern waar dikker voedsel zoals een groentepap tussen blijft steken en zo niet van de lepel kan vallen.                                                                                    NumNumDipping

De NumNum lepeltjes houden het eten vast en dan maakt het niet meer uit hoe het kindje de lepel nu juist naar de mond brengt, want er is geen verkeerde manier. De lepels hebben een voorgevormd handvat, ontworpen om comfortabel in een kinderhandje te passen. Bovendien hebben ze een zachte structuur wat zelfs kalmerend werkt voor het tandvlees bij baby’s met doorkomende tandjes.

Geef het goede voorbeeld

Maak van de maaltijden een leuk gezinsmoment waarbij ook jullie als ouders en eventueel andere kinderen allemaal samen aan tafel zitten. Als je kindje alle anderen aan tafel netjes ziet eten zal hij dit vanzelf na willen doen. Zorg er ook voor dat dit een leuke gebeurtenis is zonder teveel regeltjes want het belangrijkste is dat jullie kindje op een rustige manier leert eten. Laat hem daarom zijn eigen gang gaan en corrigeer alleen wanneer het nodig is.

Belonen
Geef je kindje complimenten als hij bijvoorbeeld niet met eten aan het spelen is. Vertel daarbij ook precies wat je zo goed vind. Bijvoorbeeld niet alleen; “je bent zo flink geweest aan tafel”, maar wel; “je hebt zo goed met je lepeltje gegeten en niet met je handen”. Deze methode werkt ook goed andersom. Dus niet alleen zeggen; “jij bent stout!” Maar wel duidelijk zeggen; “ik wil niet dat je met eten gooit!”

Eten is leuk!
Je kindje moet eten en aan tafel zitten gaan zien als een leuke bezigheid en niet als een soort straf. Een beker met water die omvalt of een lepel met eten die uit de handjes glipt, geeft toch niet, het kan allemaal gebeuren! We ruimen het gewoon op en het is geen drama. Als je jouw kindje die boodschap kunt meegeven ben je al heel goed op weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *