Tips voor een geslaagd babybezoek

tips babybezoek

Het is terug bijna zover, ik ben 38 weken zwanger van ons derde kindje en we kijken dan ook enorm uit naar de komst van de baby! Zodra familie en vrienden op de hoogte zijn willen ze de kleine spruit komen bewonderen en de kersverse ouders feliciteren. Natuurlijk is op babybezoek gaan leuk, maar uit mijn eigen ervaring heb ik enkele tips bedacht die je misschien best even leest voor je enthousiast vertrekt.

1. Ga niet op de eerste dag. Geef mama en papa even tijd om te bekomen en te genieten van hun baby voor ze die momenten met anderen moeten delen. Als je niet de oma, opa, meter, peter, broer of zus bent kan je best de eerste dag van de geboorte vermijden.

2. Maak voor thuisbezoek een afspraak en kom op tijd. Als er een afspraak is gemaakt zorg dan dat je niet te vroeg of te laat komt. Ouders plannen hun bezoek zoveel mogelijk tussen de voedingsmomenten en slaapjes heen. Kom je te vroeg; dan is mama misschien nog bezig met voeden, luiers verversen of het huis opruimen. Kom je te laat dan laat je de ouders onnodig wachten want ze hebben misschien nog bezoek of iets anders gepland. Als je toch ziet dat je te laat zal zijn kan je altijd even bellen en vragen of het nog past om langs te komen.

3. Blijf niet te lang hangen. Hoe leuk babybezoek ook is, het kost enorm veel energie voor de pas bevallen mama. De ouders, en eventuele broer(tjes), zus(jes) moeten ook nog wennen aan het nieuwe ritme met de baby in huis. Het is moeilijk om zelf bezoek weg te sturen, dus bedenk dat jij diegene bent die initiatief moet nemen om op te staan.

4. Ben je ziek? Blijf dan thuis. Niets is zo vervelend als bezoek die net ziek is geweest of verkouden aan het worden is. Als ouder wil je echt niemand zien snotteren en hoesten boven jouw fragiele baby. Zorg er ook voor dat jouw handen en nagels proper zijn. Het is een kleine moeite om ze te wassen voor je vertrekt of na een toiletbezoek.

5. Hou je aan de geboortelijst of vraag wat ze nog nodig hebben. Bij een tweede of derde kindje heb je de belangrijkste spullen al in huis. Toch gebeurt het dat ouders overspoeld worden met knuffels die ze niet nodig hebben of kledij die ze niet leuk vinden. Wil je een waardevol cadeau geven dat niet ergens achteraan in een kast belandt? Kies dan iets van de lijst, geef een cadeaubon, geef een envelopje of vraag wat ze nog graag willen.

6. Geef complimentjes. Voor iedere ouder is hun baby altijd de mooiste en de liefste van de hele wereld! Ze zijn ook overtuigd van de keuzes die ze maken en proberen het goed te doen. Jij kan daar anders over denken maar hou je eerlijke mening dan best voor jezelf. Vergeet ook de mama geen complimentje te geven, want zij heeft iets ingrijpends meegemaakt en herstelt nog. Je kan haar ook iets kleins geven zoals badproducten, chocolade of een tijdschrift. Tussen alle cadeaus voor de baby zal de mama dit zeker waarderen!

7. Denk ook aan grote broer/zus. Ook voor de andere kinderen in het gezin is het een bijzondere tijd. Ze moeten wennen aan de baby en krijgen even wat minder aandacht. Je kan daarom voor broer/zus iets kleins meenemen zoals een kleurboek, stickers of een puzzel.

8. Pak de baby niet zomaar op. De baby uit de box of wieg nemen wanneer hij/zij slaapt is echt not done. De ouders zullen zelf wel het kleintje in jouw armen leggen als ze dit willen, of je kunt het ook altijd even vragen. Als ze het liever niet hebben, neem dit dan niet persoonlijk op. Sommige ouders (zeker bij een eerste kindje) willen hun baby gewoon liefst zoveel mogelijk bij zichzelf houden.

9. Geef niet teveel ongevraagd advies. Ok, wij geven nu ook tips maar deze lees je vrijwillig. Kersverse ouders worden al overstelpt met advies en informatie van bijvoorbeeld de vroedvrouw of Kind & Gezin. Ze moeten in het begin nog zoveel zelf ondervinden, en elke extra tip maakt alles gewoon nog ingewikkelder. Hoe goed je het ook wil bedoelen, kom gewoon gezellig op bezoek en als de ouders jouw advies willen zullen ze er zelf wel om vragen.

10. Kreeg je geen suikerbonen? Het betekent niet dat ze je niet belangrijk vinden of je bezoek niet appreciëren. De suikerbonen worden gewoon zo vaak vergeten en ouders voelen zich daar achteraf ongemakkelijk bij. Als je er zelf aan denkt, geef hen dan een kleine hint. Zeg bijvoorbeeld hoe leuk, mooi of origineel je de suikerbonen vindt en dan krijg je zeker ééntje mee! 😉

Zo, met deze tips in het achterhoofd ben je klaar om te vertrekken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *